In English

Support

Logga in


Patient

Startsida för patienter

GENVÄGAR

Bra att veta!

Om att vara med i SOReg

Om obesitaskirurgi

Vanliga frågor

Länkar


VERKTYG

Dokument

Nyheter

FÖR PATIENTER

Om obesitaskirurgi

Gastric Bypass och Sleeve Gastrektomi är de vanligaste operationsteknikerna vid obesitaskirurgi. Här kan du läsa mer om teknikerna.

Operationstekniker

De vanligaste operationsteknikerna för obesitaskirurgi är Gastric Bypass och Sleeve Gastrektomi. Båda operationerna är goda alternativ eftersom de hjälper kroppen att ändra signalsystemen som styr hunger, mättnad och energibalans.

Gastric Bypass

Gastric Bypass innebär att magsäckens största del kopplas bort. Den kvarvarande lilla ”magsäcksfickan” kopplas direkt till tunntarmens mittdel. På så sätt förbigås resten av magsäcken och tunntarmens övre del, tolvfingertarmen. Metoden har tills för några år sedan varit absolut vanligast i Sverige och har väldokumenterade resultat på vikt och fetmarelaterad sjukdom genom olika långtidsstudier och i vårt kvalitetsregister SOReg.

Sleeve Gastrektomi

Sleeve innebär att ca 75% av magsäcken helt tas bort. Istället för det normala säckliknande utseendet får magsäcken formen av ett rör. Utifrån de studier som finns idag verkar denna operation leda till viktnedgång och lika god effekt på följdsjukdomar som efter Gastric bypass. Risken för tarmvred anses mindre efter Sleeve, men den verkar öka risken för sura uppstötningar (reflux).

Kirurgen förklarar hur operation kan leda till långsiktig viktminskning

YouTube's thumbnail image for the video.

Pågående forskning om operationtekniker

Mer information kring obesitas finns att läsa på hemsidorna nedan.

BEST studien

Samarbetspartners